FAQ

Veel gestelde vragen over paddock cleaners en paardenmest opruimen

Waarom moet paarden mest of Alpacamest worden opgeruimd?

Het opruimen van paardenmest wordt aangeraden in weides waar paarden grazen ter voorkoming van ziektes zoals wormbesmetting en zorgt daarmee voor betere condities.

wormbesmetting voorkomenWormmanagement vormt een belangrijk deel van de verzorging van paarden. Met de toenemende resistentieproblematiek wordt het steeds belangrijker om aandacht te hebben voor preventieve maatregelen. Een belangrijke, maar o zo vermoeiende, maatregel die je kunt nemen is het uit het land verwijderen van de mest. Het liefst zo snel/vaak mogelijk.

Met onze paddock cleaner (of mest opruim machine) kunt u snel paardenmest opruimen en afvoeren.

Alpaca’s zijn zindelijke dieren: doorgaans kiezen ze één vaste plek in het gras uit waar ze hun behoefte doen. Alpaca’s zijn gevoelig voor diverse wormen in het maag- en darmkanaal.

Het grootste gezondheidsrisico voor alpaca’s zit in de parasieten. Van de endoparasieten – de wormen in het maagdarmkanaal en de leverbot – zijn sommige goed te behandelen en hebben geen restverschijnselen. Andere veroorzaken zeer ernstige ziekteverschijnselen en kunnen zelfs leiden tot de dood. Probleem is resistentie van ontwormingsmiddelen.

Voor de gezondheid van Alpaca’s is het daarom van belang dat de mest op regelmatige basis wordt opgeruimd om wormbesmetting te voorkomen. 

Werkt een paddock cleaner ook in hoog gras?

Springveren-mestvegers

Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van het gras maar mest vegen uit gras van 15 tot 20 cm is doorgaans geen probleem. 

Wij raden wel aan om de snelheid aan te passen aan de hoogte van het gras. Hoe hoger het gras hoe langzamer er gereden moet worden om een goed resultaat te verkrijgen. Voor de conditie van de weide is het uiteraard het beste om bossen lang gras en onkruid etc. regelmatig te maaien. Dit gemaaide gras kan uiteraard met de Paddock Cleaner worden opgeveegd.

Optioneel kan een rij springveren worden gemonteerd die bij hoger gras de mest eruit kamt. Daarnaast kan het nodig zijn voor het beste resultaat om nogmaals tegen de eerste rij-richting in te vegen. 

Hoeveel mest kan ik opvegen?

De opvangbak van de Logic MSP120W heeft een inhoud van 600 liter. Dit komt ongeveer overeen met 3 a 4 kruiwagens. De RC120 Paddock Sweeper heeft zelfs een inhoud van 1,2 m3. 

Is de Logic paddock cleaner ook te gebruiken in een zandpaddock?

Door de nauwkeurige hoogte instelling van de bezembladen kan de veegmachine worden gebruikt op ondergronden van zand mits deze vast zijn en wat vlakker. Op ondergronden van zacht zand met gaten raden wij af de veegmachine te gebruiken omdat de kans groot is dat er veel zand wordt opgeveegd.

Kunstgras paardenmest opruimenKan de mestveger ook worden gebruikt om mest op te ruimen op kunstgras of rubberen matten?

We zien dat steeds meer paardenhouders kunstgras of rubberen matten gebruiken in de paddock. Ook voor het mest opruimen op deze plaatsen kunt u de Logic veegmachine gebruiken. 

Wanneer u niet zeker weet of uw ondergrond geschikt is voor onze veegmachine dan raden wij aan om altijd even contact op te nemen. Het is namelijk altijd mogelijk bij interesse de machine ter plaatse te demonstreren.  

Kan de veegmachine ook voor andere werkzaamheden worden gebruikt. 

Veegmachine bladerenDe Logic MSP120 ProsSweep kan ook gebruikt worden voor het opvegen van bladeren en gras.

Daarnaast kan de machine ook gebruikt worden om eikels en kastanjes op te vegen in de herfst. Wanneer u in het voorjaar en einde herfst de weide volledig veegt zal ook mos en dood gras verwijderd worden. 

Wat is het verschil tussen een mestzuiger of vacuümzuiger en de Logic mestveger? 

Bij een mestzuiger vacuümzuiger of Biozuiger stofzuiger paddock cleaner wordt de mest door zuigkracht uit de weide gehaald.

Hierbij moet handmatig de slang op de mest worden gezet. Dit moet bij iedere hoop herhaald worden. Het voordeel van de MSP120W veegmachine paddock cleaner is dat gewoon over de mesthoop gereden kan worden. De Logic veegmachine werkt dan ook 5 tot 10 keer sneller dan een zuigmachine!

Een nader bijkomend voordeel van de Logic paddock cleaner is dat deze minder arbeidsintensief is en door 1 persoon bediend kan worden.

Welk voertuig kan ik gebruiken?

U kunt de MSP120 gebruiken met ieder voertuig met trekhaakknop. De trekbalk heeft een standaard een trekhaakkoppeling maar kan ook met een oogkoppeling geleverd worden.

Paddock-Cleaner-kniklader-ADoor de eigen aandrijving van de Honda motor kan de veegmachine door ieder voertuig getrokken worden zoals een quad, auto, ATV, golfcar, minitrekker, (compact) tractor of grotere zitmaaier.

De RC120 Paddock Sweeper kan enkel gebruikt worden met een tractor met aftakas en minstens 1 hydraulisch ventiel.

Wanneer u wilt weten of uw voertuig geschikt is kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Scroll to top